PROJECTS

“Promoting a Plant Genetic Resource Community for Europe” (Acronyme: PRO-GRACE)

 

A projekt időtartama: 2023.01.01. – 2025.06.30. 

Konzorciális projekt: A konzorciumnak 22 tagja van, európai génbankok.

Konzorciumvezető: Agenzia Nazionale Per Le Nuove Tecnologie, L’energia E Lo Sviluppo Economico Sostenibile (ENEA, Róma)

NBGK-ra eső támogatás: 51.500 €


Szakmai háttér, megalapozottság: 

A növényi biodiverzitás 500-szor gyorsabban csökken, mint az ember megjelenése előtti korszakokban. Az in situ és ex situ génmegőrzés és a genotípusok leírása a jövő nemzedékek számára különös fontossággal bír. Ezért szükség van egy európai szintű Kutatói Hálózatra, amelynek tagjai egységes formában és elvek mentén sztenderdeket alkotva és alkalmazva végzik a növényi genetikai erőforrások megőrzését, leírását és jellemzését. A Hálózat magában foglalja a tudományos műhelyeket, nemesítőházakat, az in situ maggyűjtőket és génbankokat, akik egyezményesen megosztják egymással adataikat.

 

Várható eredmények: 

Európai szintű kutatási hálózat jön létre a növényi genetikai erőforrások megőrzésére az alábbiak szerint:

  • egyedi információs rendszer mind az ex situ, mint az in situ módon megőrzött növényi genetikai erőforrásokra
  • minőségi sztenderdek a génmegőrzés folyamatára, minőségbiztosítási rendszer, kapacitásbővítési program mindezek eléréséhez
  • korszerű tudományos szolgáltatások a kutatóintézetek, a nemesítőházak és a maggyűjtők számára
  • egységes módszerek és leíró táblák a növényi genetikai erőforrások fenotípusos és agronómiai feltérképezéséhez

A FELDOGOZÓIPAR SZÁMÁRA HASZNOSÍTHATÓ GYÜMÖLCS- ÉS ZÖLDSÉGFÉLÉK, 
VALAMINT GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK GÉNBANKI TÉTELEINEK KOMPLEX 
AGROBOTANIKAI, BIOTECHNOLÓGIAI ÉS ANALITIKAI VIZSGÁLATA

 

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Magyarország legnagyobb és egyben központi génbankjaként funkcionál. Európai léptékben is figyelemre méltó az itt őrzött génbanki tételek hatalmas mennyisége. Intézményünk a Tématerületi Kiválósági Program segítségével szeretne új útra lépni. Eddigi fő tevékenységünk a köztermesztésből kiszorult génforrások begyűjtése és szakszerű fenntartása volt. Zöldségféle növényekből gyűjteményünk több tízezer tételt számlál. Gyógy- és fűszernövény tételeink ezres nagyságrendűek. Tápiószelei központi telephelyünkön két gyümölcsöskertet tartunk fenn a Kárpát-medencében őshonos tájfajták számára. Projektünk célja ezen génforrások újra hasznosításának előmozdítása, visszahelyezése a köztermesztésbe azáltal, hogy új funkciókat találunk számukra. Előzetesen feltérképeztük a feldolgozóipar gyümölcsökre, zöldségfélékre, valamint gyógy- és fűszernövényekre vonatkozó speciális igényeit. Egy élelmiszeripari és egy kozmetikai ipari kutatási irányvonalat jelöltünk ki, amelyek konkrét receptúrafejlesztésben fognak kicsúcsosodni: új gyümölcs-zöldség turmixok, pürék, koktélok, levek, krémek, illetve új natúrkozmetikai termékek, szappanok, ajakápolók és krémek prototípusainak készítését fogjuk megalapozni a növényi háttér biztosításával. Ezen célok eléréséhez szükséges a génbanki tételek igen alapos megismerése és szelektálása. A növények jellemzése három szinten fog történni: termőhelyi, genetikai és analitikai vizsgálatokat fogunk elvégezni nagyszámú mintán. Az eredmények ismeretében az ipari célra leginkább alkalmasnak bizonyuló tételek íz-érzékszervi bírálat tárgyát képezik, és megkezdjük azok vizsgálatát kísérleti receptúrák kidolgozásával. Felszaporítjuk a legjobb genotípusok vetőmagjait, illetve szemzőhajtásokat nevelünk a kiválasztott gyümölcsfák szaporítása érdekében. Így a projekt lezárultával rendelkezésre áll majd a további, nagyobb léptékű próbagyártásokhoz szükséges növényi alapanyag. Hiszünk benne, hogy jelenlegi projektjavaslatunk megvalósulása esetén hozzájárulhatunk a Kárpát-medencei kultúrflóra biodiverzitásának javulásához, a mezőgazdaság sokszínűségéhez, s végső soron az egészségesebb környezethez és táplálkozáshoz. Arra számítunk, hogy kutatómunkánk további K+F együttműködéseket generál.




Támogatási kérelem száma: NKFIH-1285-2/2020

Pályázat sorszáma: TKP2020-NKA-25

Elnyert támogatás: 599.960.000 Ft

Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Megvalósítási időszak: 2020. 03. 01. – 2022. 08. 31.

Megvalósítási helyszín: 2766 Tápiószele, Külsőmező 15.

 

Intézményünk az alábbi három tématerületen végez vizsgálatokat a projekt keretében:
  1. Növényi genetikai erőforrások biztonságos élelmiszer alapanyagként történő felhasználhatósága beltartalmi mutatóik vizsgálata alapján
  2. Növényi genetikai erőforrások, mint a GMO-mentes, fenntartható mezőgazdaság alapjai. Rokonsági kapcsolatok, származástani viszonyok vizsgálata a klímaváltozás támasztotta kihívások tükrében
  3. Növényi genetikai erőforrások hőkamerás felvételezéssel történő képalkotás elemzése

 

Növényi genetikai erőforrások biztonságos élelmiszer alapanyagként történő felhasználhatósága beltartalmi mutatóik vizsgálata alapján

 

Ezen tématerület keretében laboratóriumunk infrastruktúrájának fejlesztését és számos analitikai vizsgálat elvégzését vállaltuk. A projekt első évében két nagyértékű műszert szereztünk be: egy folyadékkromatográfot (HPLC) és egy gázkromatográfot (GC) gázlefejtő állomással. Beüzemelést és módszerfejlesztést követően megtörténtek az első próbamérések, majd elkezdtük a sorozatméréseket is. A két új berendezés segítségével számos olyan beltartalmi mutatót tudunk meghatározni, amelyekre korábban nem adódott lehetőségünk. Néhány példa ezek közül: cukorformák (glükóz, fruktóz, szacharóz, maltóz), szerves savak (citromsav, almasav, borkősav, fumársav, borostyánkősav), vitaminok (B1, B2, B6, C), színanyagok (likopin, karotin), omega-3 zsírsavak, illóolaj komponensek. Mindemellett a szárazanyag-, nyersfehérje-, nyerszsír-, nyershamu- és keményítőtartalom meghatározása is fontos része a pályázati munkának.

Vizsgálati alapanyagunkat az intézményünkben tárolt több ezer szántóföldi és kertészeti növényfaj génbanki tételei közül választottuk ki. Ezen tételek minőségéről, beltartalmáról korábban igen kevés információval rendelkeztünk.

A szántóföldi takarmánynövények közül 28 faj 92 fajtájának 326 mintáját elemeztük összesen 1695 vizsgálattal. Zöldségnövények esetében 4 faj 157 tételének (41 paradicsom, 49 paprika, 62 sütőtök és 4 padlizsán), míg a gyümölcsöknél 2 faj 9 fajtájának (5 alma, és 4 birs) beltartalmi értékeit határoztuk meg. Burgonyagyűjteményünkből 18 kereskedelmi forgalomban lévő és további 27 fajta érzékszervi bírálatát végeztük el, valamint jellemeztük azok sütési és főzési tulajdonságait. Mindösszesen 5420 vizsgálaton vagyunk túl. 

 

Néhány eredményt honlapunkon keresztül is megosztunk az érdeklődőkkel az alábbi táblázatok segítségével:

  • Takarmánynövények vizsgálati eredményei
  • Burgonya génbanki tételek vizsgálati eredményei
  • Gyümölcsfajták vizsgálati eredményei
Takarmánynövények vizsgálati eredményei (átlagadatok; az évszám a betakarítás idejét jelöli)

TKP2020-NKA-25

Család Faj Nedvesség (%) Nyersfehérje (%) Nyershamu (%) Nyerszsír (%)
Pázsitfűfélék

(Poaceae)

alakor (2018; 2 mérés)

alakor (2019; 2 mérés)

11,15

11,24

88,85

88,76

2,46

2,34

árpa (2018; 4 mérés)

árpa (2019; (6 mérés)

11,27

11,09

16,71

15,89

búza (2018; 2 mérés)

búza (2019; 6 mérés)

11,68

11,35

16,35

17,02

1,98

1,93

cirok (2019; 2 mérés) 11,79 13,53
csupasz zab (2018; 2 mérés)

csupasz zab (2019; 2 mérés)

10,53

10,38

16,63

18,92

2,22

2,30

6,92

6,46

japán köles (2017; 2 mérés)

japán köles (2018; 4 mérés)

japán köles (2019; 2 mérés)

10,97

10,42

10,15

16,66

14,18

16,95

ujjas köles (2017; 4 mérés)

ujjas köles (2018; 4 mérés)

ujjas köles (2019; 2 mérés)

13,16

11,43

11,56

10,20

9,38

11,75

mohar (2017; 2 mérés)

mohar (2018; 4 mérés)

10,99

10,23

14,93

13,23

teff (2017; 4 mérés)

teff (2018; 4 mérés)

teff (2019; 2 mérés)

12,36

11,40

10,92

87,64

88,60

89,08

12,49

13,60

14,35

tönke (2017; 2 mérés)

tönke (2018; 2 mérés)

tönke (2019; 2 mérés)

11,46

11,30

11,71

10,94

15,74

14,47

2,01

2,22

2,09

22,28

21,21

21,81

tönköly (2017; 2 mérés)

tönköly (2018; 2 mérés)

tönköly (2019; 2 mérés)

11,20

11,39

11,39

13,01

16,98

17,69

28,93

29,35

30,60

zab (2019; 4 mérés) 10,01 15,65 3,98 4,70
Pillangósvirágúak

(Fabaceae)

adzuki bab (2019; 16 mérés) 10,84 25,99 4,18
mungó bab (2019; 20 mérés) 9,77 27,59 4,29
tehénborsó (2019; 32 mérés) 10,34 27,55 4,16
urd bab (2019; 32 mérés) 9,84 25,81 3,91
Káposztafélék

(Brassicaceae)

gomborka (2017; 6 mérés) 6,61 29,13 4,23 36,11
tátorján (2018; 4 mérés) 6,31 24,67 5,34 33,25
Libatopfélék

(Chenopodiaceae)

amaránt (2019; 6 mérés) 10,65 18,55 2,81 7,46
Lenfélék

(Linaceae)

len (2017; 8 mérés) 6,88 25,98 4,36 39,28

 

Burgonya génbanki tételek vizsgálati eredményei *

TKP2020-NKA-25

Tétel-azonosító Szárazanyag 

(%)

Redukáló cukor 

(%)

Keményítő

 (%)

Nyersfehérje 

(%)

Nyershamu 

(%)

035 18,49 0,64 8,99 1,75 0,88
046 19,83 0,13 12,72 1,84 0,83
065 19,44 0,43 11,53 1,67 1,08
072 21,68 0,04 16,30 2,10 0,97
073 20,45 0,80 12,61 2,15 0,94
088 21,70 0,46 13,15 2,16 1,05
092 21,21 0,39 15,74 2,06
098 17,16 0,69 10,98 1,75
146 17,24 0,83 10,21 1,57 0,80
147 23,23 0,64 15,42 1,58 1,00
158 20,09 0,27 14,62 1,72 0,93
167 21,08 0,39 15,59 1,86 0,90
763 20,49 0,15 15,13 1,77 0,93
905 18,65 0,81 11,29 1,77 0,95
918 17,83 0,27 13,72 1,51 0,87
949 19,03 0,23 14,24 1,71 0,76
960 22,13 0,32 16,84 1,59 1,02
963 20,25 1,33 13,19 1,70 0,88
965 17,22 1,38 9,05 1,63
966 21,75 0,85 14,05 1,86
967 20,72 0,20 15,39 1,72
968 17,80 1,64 10,70 1,55
969 19,24 0,05 14,15 1,85
970 18,88 1,35 11,28 1,74
971 20,82 0,20 15,05 2,19
972 18,19 1,60 8,79 1,77
973 18,94 1,35 11,99 1,38
974 15,92 1,26 10,37 1,59
975 17,69 0,62 9,61 1,73
977 15,44 0,42 10,82 1,52
978 16,28 0,13 11,62 1,87
979 15,54 1,27 5,33 1,64
980 18,30 0,68 11,55 1,46

 

* (2-2 mérés átlagadatai)

 

Gyümölcsfajták vizsgálati eredményei *

TKP2020-NKA-25

Faj Fajta Cukortartalom héjjal

(°Bx)

Cukortartalom

héj nélkül

(°Bx)

Titrálható 

savtartalom héjjal

(%)

Titrálható 

savtartalom héj nélkül

(%)

alma Parker Pepin 14,7 14,4 1,39 1,35
alma Sikulai 14,8 15,0 0,74 0,72
alma Batul 13,1 13,3 0,89 0,90
alma Húsvéti rozmaring 12,8 13,5 0,60 0,54
alma Fekete tányér 15,1 14,8 0,82 0,85
birs Bereczki 15,1 14,8 0,93 0,94

 

* (2-2 mérés átlagadatai)

 

Növényi genetikai erőforrások, mint a GMO-mentes, fenntartható mezőgazdaság alapjai. Rokonsági kapcsolatok, származástani viszonyok vizsgálata a klímaváltozás támasztotta kihívások tükrében

 

A tématerület célja a génbankunkban tárolt növényi tételek genetikai vizsgálatával új ismereteket szerezni a növények származásáról, rokonsági viszonyairól. Az eredmények arra is alkalmasak lesznek, hogy hagyományos taxonómiai módszerekkel nem, vagy nehezen elkülöníthető növényeket DNS-ujjlenyomatuk alapján nagy biztonsággal beazonosíthassunk. Projektünk keretében különböző búzafajokból (Triticum turanicum Jakubz., Triticum polonicum L., Triticum dicoccon Schrank.), valamint burgonyatételekből (Solanum tuberosum L.) izoláltunk genomi DNS-t, százas nagyságrendben. A nukleinsavakat ultramélyhűtőben hosszú távra eltároltuk, így alkalmasak további genetikai vizsgálatokra. A fajszintű azonosítást RAPD-módszerrel (Random Amplified Polymorphic DNA) végezzük, amely egy PCR-alapú (Polymerase Chain Reaction) technika. Az azonosításhoz úgynevezett primerek (ismert bázissorrendű rövid DNS-szakaszok) szükségesek, amelyek fajonként eltérő mintázatot mutatnak. Minél több ilyen primerünk van, annál pontosabban beazonosítható a vizsgált növény. A búzákat illetően a korábbi vizsgálatainkhoz képest 29, míg a burgonyáknál 50 letesztelt primerből 12 mutatott polimorfizmust, ezekkel fogunk a továbbiakban dolgozni. Beszereztük az SSR (Simple Sequence Repeat) módszerhez szükséges fogyóeszközöket is. így egy újabb technika bevezetését kezdhetjük meg, ami által még pontosabb lesz a búzatételek rokonsági fokának meghatározása. Közbeszerzési eljárás keretében egy fitotronnal bővült az eszközparkunk, ezzel jelentősen felgyorsult a vizsgálati növényanyag felszaporítása.

 

Növényi genetikai erőforrások hőkamerás felvételezéssel történő képalkotás elemzése

Ez a tématerület több éves múltra tekint vissza intézményünkben. Célja a vetőmagok csíraképességének roncsolásmentes megállapítása. A hagyományos csíráztatási próbák alkalmával ugyanis a vizsgálatba vont magokat a teszt elvégzése után ki kell dobni, tehát elvesznek a génmegőrzés számára, ezért úgynevezett roncsolásos eljárásnak tekintendők. Mindezt egy speciális, génbanki használatra kifejlesztett, egyedi építésű hőkamera rendszerrel kívánjuk kiküszöbölni. A pályázat keretében vizsgálatokat folytattunk a mag formájában tárolt kukorica tételek életképességének meghatározására és fajtaelkülönítési céllal. Egy hibrid kukorica fajtasort, és saját tárolt tájfajtáink magjait használtuk fel. Az újonnan készült hőkamerás felvételek elemzése folyamatosan zajlik, az előzetes eredmények alapján igazolódni látszik a pozitív kapcsolat az életképesség és a fajtaelkülönítés viszonylatában. Partnereink segítségével tovább fejlesztettük hőkamera rendszerünket. A rendkívüli spektrális érzékenységű kamera működéséhez a környezeti feltételek állandó, megfelelő tartományban tartása szükséges. Annak érdekében, hogy ezek változását még jobban kiküszöböljük, egy adagolónyílással ellátott speciális plexi felépítményt készítettünk, amely a kamera állványzatát is magába foglalja. Korábban a felvételeket a mérés után a helyszínen kellett kimenteni a kamerából, a felvételek speciális feldolgozását és kiértékelését kifejezetten erre a célra íródott szoftver segítségével a mérés helyszínétől távol, később végeztük. Ez a folyamat rendkívül sok időt vett igénybe. Meggyorsítása érdekében megkezdtük egy széles sávú internetkapcsolattal kommunikáló rendszer kiépítését. Kameránk így szoftveresen vezérelhető lett, a mérés alatt folyamatosan mentésre, majd továbbításra kerülnek felvételek. A kommunikációs csatorna végpontja a feldolgozó és kiértékelő szoftvert működtető számítógép, amely előzetes beállításokkal azonnal és folyamatosan végzi a képek elemzését akár felügyelet nélkül is. Így a mérési időszakok közötti hosszadalmas kiértékelési időszakok nagymértékben csökkenni fognak. A fejlesztés eredményeképpen a hőkamerás vizsgálatokat és az ott keletkező adatok feldolgozását és kiértékelését egy időben, folyamatában végző, teljes körű laboratórium jött létre. 

 

 

TKP2020 eredményösszefoglaló
Biokémia tématerület:

A Tématerületi Kiválósági Program lehetőséget biztosított azon törekvésünk kibontakoztatására, hogy az alaptevékenységünkön, tehát a génmegőrzésen túl ismerjük meg az általunk őrzött növényi géntartalékok minőségi tulajdonságait is. A növényfajták többsége ugyanis anélkül szorult ki a köztermesztésből, hogy beltartalmi értékeit megismerhette volna az agrárium, a feldolgozóipar és a fogyasztók, tehát újra felfedezésre várnak. A pályázati támogatásból lehetőségünk adódott korszerűsíteni intézményünk biokémiai laboratóriumát mind infrastrukturálisan, mind műszerezettségben, sőt a humán erősforrás tekintetében is. A projekt kezdetén négy fő dolgozott ezen a részlegen, jelenleg pedig öten. A helységek átalakítása, egybenyitása révén új és modern munkaállomások jöttek létre, magasan képzett kutatók fogadására is alkalmas lett a laboratórium. Korszerűsítettük a vegyszerraktárt és a mintaelőkészítő helységet is. Számos kis- és nagyműszert vásároltunk. Kapacitásunk és vizsgálati szortimentünk nagyságrendekkel nőtt a pályázatnak köszönhetően. Korábban csak a nyerszsír mennyiségét tudtuk meghatározni, immár a gázkromatográffal a zsírok, olajok és illóolajok összetételét is. Növényi színanyagok kimutatása eddig nem volt lehetséges nálunk, most már a folyadékkromatográffal meg tudjuk mérni a likopin és a karotin mennyiségeket, és további színanyagok meghatározására is alkalmas a készülék. Eddig csak a redukáló cukrok mennyiségi meghatározását tudtuk elvégezni, jelenleg el tudjuk választani a glükóz, fruktóz, és szacharóz molekulákat, és a maltóz meghatározáshoz is már csak a kalibráció hiányzik. Vitaminok mérése is lehetségessé vált, a C-vitamin meghatározás már rutinszerűen működik, és minden adott a B-vitaminok méréséhez is. Nyersfehérje-tartalmat eddig is módunkban volt mérni, de a készülék pontatlansága miatt csak magasabb fehérjetartalmú mintákat tudtunk jellemezni. A most beszerzett modern készülékkel lehetőségünk van a nagyon alacsony fehérjetartalmú minták összehasonlítására, sőt az emészthető fehérjetartalom meghatározásra is. Rosttartalom-mérésre sem eszközünk, sem helységünk nem volt megfelelő. A megvásárolt automata műszerrel immár hetente 9 minta rostformáit is meghatározhatjuk. A projekt indulásakor lényegében csak szemes termények elemzését tudtuk elvégezni, azt is kis hatékonysággal. A támogatásnak köszönhetően képesek lettünk zöldségfélék, gyümölcsök, szálas takarmányok, gyógy- és fűszernövények értékadó mutatóinak meghatározására.

Genetika tématerület:

Intézményünk ezres nagyságrendben őriz gabona génbanki tételeket, és százas nagyságrendben burgonya tételeket. A Tématerületi Kiválósági Program keretében lehetővé vált ezek genetikai elemzése, DNS-ujjlenyomatok készítése és összehasonlítása, a tételek rokonsági fokának meghatározása. Szoftveres támogatással „családfákat” tudtunk rajzolni, amelyek segítségével kiszűrhetők a génbanki gyűjteményben előforduló duplikátumok, illetve nemesítési programban való felhasználás esetén könnyebbé válik általuk a keresztezési partnerek kiválasztása. Az NBGK genetika laboratóriumának felújítása, részleges átalakítása lehetővé tette, hogy több kutató kollégát is foglalkoztassunk, valamint megteremtette a megfelelő infrastruktúrát a pályázat ideje alatt beszerzett gépek megfelelő üzemeltetéséhez. Az új eszközökkel új vizsgálati módszereket vezettünk be a mindennapi laboratóriumi munkálatokba. A projekt kezdete előtt csak kisebb mennyiségben tudtunk növényeket felnevelni a tenyészidőszakon kívül. A fitotron beüzemelésével lehetőségeink lényegesen javultak és a növények nevelése az év során folyamatossá vált. Több PCR készüléket szereztünk be, amelyekkel egy időben több módszer is tesztelhető, végezhető, s ez megnövelte hatékonyságunkat. Az automatizált kapilláris gélelektroforézis készülék az egyik legmodernebb detektáló rendszer a piacon. Pontosabb elválasztást biztosít a hagyományos poliakrilamaid gélelektroforézissel szemben, valamint a gélképek kiértékelését is ugyanazzal az eszközzel végezhetjük el. Eredményeink ezáltal pontosabbak, és könnyebben visszakereshetőek a korábbi adatok is. Összességében véve hatékonyabb munkát tudunk végezni a pályázat által nyújtott támogatás révén. A projekt futamideje alatt úgynevezett tetraploid búzákat (pl. tönkebúza) és különböző burgonya nemzetségbe tartozó fajokat vizsgáltunk meg. A fiatal levelekből izolált DNS-t kétféle molekuláris biológiai módszerrel elemeztük, amelyek egymást erősítő eredményeket adtak. Néhány tételünkről bebizonyítottuk, hogy genetikailag egymással megegyeznek, tehát duplikátumok. A rokonsági kapcsolatok feltárásával gazdagítani tudtuk tételeink passport-adatait.

Hőkamera tématerület:

Az ENSZ a 2020-as évet a Biodiverzitás Szuperévének nyilvánította, ráirányítva a figyelmet a kérdéskör fontosságára. Ennek keretében 2020 szeptemberében New York-ban az ENSZ közgyűlés keretében Biodiverzitás Csúcstalálkozót (UN Summit on Biodiversity) rendeztek, ami azért is kiemelten fontos, mert jelenleg zajlik a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló, következő évtizedre szóló világszintű keretstratégia kidolgozása. Az ENSZ fenti kezdeményezése ráirányítja a nemzetközi figyelmet a biológiai sokféleség fenntartásának és megőrzésének fontosságára. A génmegőrzést, mint köztevékenységet végző génbankok kulcsszerepet kapnak a folyamatban. A génbanki munka legfontosabb résztevékenysége a betárolt magtételek csíraképességének hosszútávú fenntartása. Hogy ennek eleget tegyenek, rendszeres csírázási próbákkal kell ellenőrizniük a magok életképességét. A hagyományos csíravizsgálatok végén a magminták kidobásra kerülnek, elvesznek a génmegőrzés számára. Ezért egyre nagyobb szerepet kapnak a más tudományágakban már sikeresen alkalmazott, a genetikai diverzitás megismerésére is adaptálható vizsgálati módszerek. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ tápiószelei génbankja kutatói együttműködés keretében évek óta végez hőkamerás vizsgálatokat gyűjteménye magjain. A hőkamera rendszer segítségével külső beavatkozás nélkül tudunk információt gyűjteni a magokról anélkül, hogy bármilyen fizikai roncsolást végeznénk rajtuk. Így kiválthatjuk a hagyományos csíraképesség tesztelést. A hőkamerás felvételezések során a magok élettani paraméterei nem változnak, a csíraképességük megmarad. Mivel semmilyen befolyásoló hatása nem ismert az általunk fejlesztett rendszernek, ezért a vizsgálat bármikor és bármennyiszer megismételhető. A Tématerületi Kiválósági Program keretében speciális génbanki vizsgálatokhoz kifejlesztett, egyedi építésű hőkamera rendszerrel határoztuk meg kukoricamagok életképességét, csírázóképességét, valamint a készített képek alapján el tudtuk különíteni egymástól a hibrideket és a tájfajtákat. A fejlesztés eredményeként a hőkamerás képalkotást és az adatelemzést egy időben, folyamatosan végző digitális laboratórium jött létre intézményünkben.



Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ