KACSA FAJTÁK

A magyar kacsa parlagi fajtának tekinthető, eredeti hazai kacsafajta. Leggyakrabban fehér, ritkábban tarka és barna színben ismeretes. Testsúlya alapján a kisebb testű kacsafajtákhoz tartozik. Végtagjai rövidek, csőre színe a fehér változatnál sárgásvörös, a tarka változatnál szürkészöld, sárga pigment nélküli.

A magyar kacsa kitűnően hizlalható és tömhető, húsa rendkívül ízletes, lédús és finom rostú. Nagy ellenálló képességű és jó élelemkereső fajta. Egyedei még kisebb létszámban föllelhetők Erdélyben és az alföldi tanyavilágban. A gödöllői génbankban fehér és tarka (vadas színű) változatát tartjuk fönn.

A kacsák koponyája lapos, fejük hosszú. Törzsük hossztengelye egyes fajtáknál (így a magyar kacsánál is) vízszintes, másoknál függőleges. Testük arányos, oldalról téglalap alakú. A háziasítás során színre és testnagyságra egyaránt igen sokféle, egymástól jelentősen eltérő kacsafajta alakult ki. A hímek tollszíne a színes fajtáknál mindenkor díszesebb.

Fajtaleírás

Testsúly: Gácsér: 2,50–3,20 kg, Tojó: 2,30–3,00 kg

A gácsér jellemzői

  • Fej: Nagy, széles, kerek.
  • Csőr: Rövid, széles, a tarka fajtánál általában sárga pigmenttől mentes.
  • Szem: Fényes, nagy, mélyen ülő, sötét grafit színű.
  • Arc: Tollas.
  • Nyak: Középhosszú.
  • Törzs: Széles, középhosszú, mély, zömök, téglalap alakú.
  • Mell: Erősen izmolt, nagy.
  • Hát: Hosszú, széles.
  • Szárny: Zárt, elég rövid.
  • Farok: Kiterjesztett, szorosan a háthoz hajló.
  • Comb: Rövid, izmos.
  • Lábszár: Erős, egyenes, sárgás színű.
  • Lábujjak: A rövid lábujjakat úszóhártya köti össze.
  • Színváltozatok: Fehér, tarka (vadas, fekete-fehér), barna, fekete.

A tojó jellemzői

A tojó testformája lényegesen nem különbözik a gácsérétól. A tarka (vadas) színváltozat esetében a tojó tollazatának színe lényegesen szerényebb, egyszerűbb mint a gácséré (kifejezett ivari dimorfizmus).

Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ