Intézetünk munkatársainak közreműködésével elkészült a FAO legújabb, génmegőrzés témájú kiadványa

Intézetünk munkatársainak közreműködésével elkészült a FAO legújabb, génmegőrzés témájú kiadványa

2023. januárban az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organisation – FAO) gondozásában megjelent az „Innovations in cryoconservation of animal genetic resources” – „Innovációk az állati genetikai erőforrások megőrzésében” című kézikönyv, mely összefoglalja az in vitro génmegőrzés gyakorlati ajánlásait. A kézikönyv létrejöttében a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ munkatársai aktív szerepet vállaltak.

 

Az NBGK HGI munkatársai a következő fejezetek elkészítésében működtek közre:

Liptói, Krisztina; Rajamohan, Arun; Purdy, Phil: Guidelines for gonadic and peri-gonadic tissue cryopreservation. In: Boes, J.; Boettcher, P.; Honkatukia, M (szerk.) Innovations in cryoconservation of animal genetic resources: Practical guide Rome, Olaszország: FAO (2023) 332 p. pp. 285-289., 5 p.

 

Eszter, Patakiné Várkonyi; Marina, Govoroun; Michael, McGrew: Guidelines for conservation of diploid germ cells: Isolation, establishment, cryopreservation and use of in vitro propagated chicken primordial germ cells. In: Boes, J.; Boettcher, P.; Honkatukia, M (szerk.) Innovations in cryoconservation of animal genetic resources: Practical guide, Rome, Olaszország: FAO (2023) 332 p. pp. 293-300. , 8 p.

  Blesbois, Elisabeth; Purdy, Phil; Gonçalves Souza-Fabjan, Maria Joanna; Liptói, Krisztina; McGrew, Michael; Mermillod, Pascal; Parnpai, Rangsun; Rajamohan, Arun; Santiago-Moreno, Julián; Somfai, Tamás: Section 6: Collection and cryopreservation of germplasm and tissues. In: Boes, J.; Boettcher, P.; Honkatukia, M (szerk.) Innovations in cryoconservation of animal genetic resources: Practical guide Rome, Olaszország: FAO (2023) 332 p. pp. 105-157. , 53 p.  

Purdy, Phil; Blesbois, Elisabeth; Bailey, Janice; Woelders, Henri; Liptói, Krisztina; Loi, Pasqualino; McGrew, Michael; Parnpai, Rangsun; Patakiné Várkonyi, Eszter; Rajamohan, Arun et al.: SECTION 3: Choice of biological material to be preserved 

 

In: Boes, J.; Boettcher, P.; Honkatukia, M (szerk.) Innovations in cryoconservation of animal genetic resources: Practical guide, Rome, Olaszország: FAO (2023) 332 p. pp. 41-67. Paper: https://doi.org/10.4060/cc3078en, 26 p.

Mindezek felett a mű több mint 40 hivatkozást tartalmaz Intézetünk korábbi munkái során megjelentett 13 publikációra az ősivarsejtek, ivarszerv-szövetek és sperma mélyhűtés területéről.

 

A kézikönyv minden génmegőrzéssel foglalkozó szakember számára nagyon hasznos lehet! 

Elektronikus formában az alábbi linken érhető el: https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc3078en